april
Donkere, vergeten of verboden bladzijden: het duurt lang voordat de koloniale geschiedenis van Nederland doordringt tot ons collectieve geheugen. Maar de geschiedenis kent vele vormen van overlevering, waarvan verhalen de [...]
Donkere, vergeten of verboden bladzijden: het duurt lang voordat de koloniale geschiedenis van Nederland doordringt tot ons collectieve geheugen. Maar de geschiedenis kent vele vormen van overlevering, waarvan verhalen de meest krachtige vorm zijn. Van het ene continent naar het andere, van generatie op generatie worden ze doorgegeven. En daarna vol verbeelding en creativiteit vastgelegd in de literatuur, in muziek, in taal. Daarmee worden deze verhalen van iedereen.
Het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbinden verkent de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Hedendaagse schrijvers eren grote voorgangers uit de Caraïbische literatuur. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertellen over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken.
Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgt in de theaterfoyer een kort programma waarin we de diversiteit tonen van de Nederlandse identiteit, die onlosmakelijk verbonden is met de koloniale geschiedenis en andere continenten. In minicolleges vertellen auteurs over andere auteurs die door verhalen en verbeelding deze historie vorm hebben gegeven. We luisteren naar nieuwe talentvolle stemmen die vooral reflecteren op de vraag hoe deze geschiedenis terug komt in het nu. Presentatie: Sarita Bajnath.
Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn – met gelegenheid tot signeren!
Dit programma is samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).
‘s Avonds, vanaf 19:30 uur, volgt het avondprogramma All the World’s Excuses. Daarin vertellen prominente internationale auteurs over de globale sporen van kolonialisme en slavernij, en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving en in de literatuur.
(Sunday) 14:30 - 17:00
Theater aan het Spui
Den Haag
may
Masterclass Protest! Strijdvaardige poëzie en performance – Babs Gons – vrijdag 12 mei 2023 In het midden van economische crisis, klimaatcrisis, politieke instabiliteit, toenemende armoede, polarisatie et cetera pakken dichters vaak [...]
Masterclass Protest! Strijdvaardige poëzie en performance – Babs Gons – vrijdag 12 mei 2023
In het midden van economische crisis, klimaatcrisis, politieke instabiliteit, toenemende armoede, polarisatie et cetera pakken dichters vaak de pen op. In deze masterclass gaan we op zoek naar het verontwaardigde gedicht, waar maken we ons druk om, wanneer komen we in verzet? Wanneer pakken we onze pen om de barricade op te gaan? De masterclass sluiten we af met een performance van de geschreven teksten, want ze moeten natuurlijk ook gehoord worden.
direct inschrijven
Praktische informatie masterclass
Voor wie: docenten creatief schrijven, schrijvers en iedereen die schrijfworkshops en – cursussen geeft
Datum en tijd: vrijdag 12 mei 2023, 13:30 – 16:30 uur (inloop 13:15 uur)
Locatie: Het Eemhuis, Eemplein 75, 3812 EA Amersfoort. Op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Parkeergarage Eemplein.
Prijs: € 88 incl. btw (€ 72,72 excl. btw)
Vergeet niet een aanvraag te doen voor een bijdrage van 1/3 van de kosten voor deze masterclass bij Werktuig PPO.
(Friday) 13:30 - 16:30
Het Eemhuis
Eemplein, Amersfoort