december
De voorstelling En ze maakte een kind (Orkater) diept de relatie tussen moederschap en kunstenaarschap uit in al haar verscheidenheid. Twee grootse thema’s die in onze geschiedenis vaak maar moeizaam [...]
De voorstelling En ze maakte een kind (Orkater) diept de relatie tussen moederschap en kunstenaarschap uit in al haar verscheidenheid. Twee grootse thema’s die in onze geschiedenis vaak maar moeizaam samen gingen. In de voorstelling scheppen regisseur Nita Kersten, schrijver Sarah Sluimer en actrice en zangeres Meral Polat vanuit hun kunst een kind op het podium en vormen gezamenlijk een nieuwe moederrol. Vanuit een diepe wens om nieuwe inzichten en fascinaties behalve via de voorstelling, ook persoonlijk met het publiek te delen en uit te diepen, organiseren Orkater, Theater Bellevue en stichting Babisko En ze maakte een kind, de verdiepingsavond op 19 december in de Grote Zaal.
Een inspirerende avond over kunst en moederschap
En ze maakte een kind, de verdiepingsavond is een avondvullend programma met live-performance, dans, muziek, spokenword en verdiepende gesprekken, onder leiding van Mahutin Awunou en Nita Kersten. Op deze avond brengen we een rijke diversiteit aan getalenteerde vrouwelijke kunstenaars samen, die hun perspectief delen op het moederschap vanuit hun kunst, of ze nu wel of niet moeder zijn. Met o.a. Sarah Sluimer, Babs Gons, Goda Žukauskaitė, Yuki Kho, Anne-Fay Kops, Mina Etemad en Mirthe Berentsen.
Dit programma is open voor iedereen, zelfs als je niet naar de voorstelling En ze maakte een kind gaat.
“Juist omdat in deze tijd nieuwe ruimte ontstaat voor het vrouwelijk perspectief, zien wij het belang hier gezamenlijk in een breder gesprek vorm aan te geven. Thema’s zoals zorg dragen, een geboorte, maar ook het niet willen of kunnen krijgen van een kind, zijn vaak verborgen in de privésfeer. Pas sinds kort krijgt het mondjesmaat de ruimte in de maatschappij. Vanuit het het perspectief van het kunstenaarschap dagen we de conventies uit en zoeken we naar nieuwe inzichten, verbindingen met elkaar.”
Nita Kersten (regisseur)
“Vanuit mijn stichting Babisko zie ik een grote noodzaak om diverse stemmen de ruimte te geven en zo nieuwe inzichten en verbindingen creëren en ons gedragen weten.”
Meral Polat (actrice en oprichter Stichting Babisko)
(Tuesday) 20:00 - 22:00
De langste nacht 20 december 2023, van 19:00 tot 22:30 | Centrale Bibliotheek Kosten: Gratis De Centrale Bibliotheek presenteert een avond waar we samen komen, verhalen vertellen en waar poëzie tot leven komt. De [...]
De langste nacht
20 december 2023, van 19:00 tot 22:30 | Centrale Bibliotheek
Kosten: Gratis
De Centrale Bibliotheek presenteert een avond waar we samen komen, verhalen vertellen en waar poëzie tot leven komt.
De nacht van 20 op 21 december is de langste nacht van het jaar. De viering van deze nacht is een moment om vooruit te kijken en een manier voor mensen om hoop te putten uit de terugkeer van het licht en de geboorte van de zon. De duisternis neemt af en de zon neemt aan kracht toe. Thema’s die centraal staan zijn hoop en vernieuwing. Wereldwijd in verschillende culturen vieren mensen de langste nacht met eigen unieke tradities en rituelen. De Centrale Bibliotheek presenteert een avond waar we samen komen, verhalen vertellen en waar poëzie tot leven komt. Ben je erbij?
Met onder andere:
Babs Gons – de Dichter des Vaderlands gaat in gesprek met Hizir Cengiz en draagt werk voor
Sahand Sahebdivani – een charismatische verhalenverteller van Iraanse komaf vertelt
Mushroom Mosis – songwriters Damani Leidsman (zang) en Danny van Dien (gitaar) treden op met muziek, een groovende mix van soul, pop en funk
Safa Kamdideh – multidisciplinair- artiest en onderzoeker interpreteert gedichten van Hafez gebaseerd op jouw persoonlijke vraag
Co2RO – lichtkunst met projecties waardoor de bieb op spectaculaire wijze wordt verlicht.
(Wednesday) 19:00 - 22:30
january
Een poëtische middag met Dichter des Vaderlands Babs Gons, Ferdy Karto, Dewi de Nijs Bik en Mustafa de Stitou.
(Saturday) 14:00 - 16:00
Koninklijke Bibliotheek
Den Haag
february
Zes boeken die je gelezen moet hebben Elk jaar verschijnen er nieuwe boeken die je ‘echt gelezen moet hebben’. En dan liggen er ook nog die ontelbare klassiekers op je nog-te-lezen-stapel. [...]
Zes boeken die je gelezen moet hebben
Elk jaar verschijnen er nieuwe boeken die je ‘echt gelezen moet hebben’. En dan liggen er ook nog die ontelbare klassiekers op je nog-te-lezen-stapel. Maar waar begin je? Met onze online boekenclub start je bij de schrijvers. Zes Nederlandse schrijvers kiezen allemaal één boek uit de wereldliteratuur dat je omverblaast, verrast of inspireert. Samen vormen ze jouw boekenlijst voor 2024! Lees je mee?
Hoe werkt de online boekenclub?
Voor elk college lees je een boek gekozen door de schrijver. Tijdens het online college nemen de schrijvers je mee door hun favoriete boek. Onder hun begeleiding denk je na over de thema’s, karakters en verhalen. Zo ontdek je wat zes van de allerbeste boeken ooit voor jou betekenen!
Elk college vragen we de schrijver:
Wat is de betekenis en het belang van het boek?
Wat maakt het verhaal zo bijzonder?
Wat heeft het boek bij de schrijver (en jou) teweeggebracht?
Wat kan je leren van de karakters?
En welke betekenis heeft het boek voor ons in deze tijd?
Borrelen er tijdens het lezen prangende vragen op? Tijdens elk online college kan je vragen stellen via de Q&A én via de chat reageren op vragen van de sprekers.
De opzet
Voor elk college lees je de boekenkeuze van de schrijver. Daarna komen we via Zoom samen met de schrijver die de klassieker gekozen heeft om meer over de verschillende lagen van het boek te leren. We interviewen de schrijver over de context, de betekenis en het belang van het boek. Wat maakt het werk zo bijzonder volgens de schrijver? Wat heeft het bij hem/haar teweeggebracht? Waarom moet iedereen dit boek lezen? Wat kan je leren van de karakters? En welke betekenis heeft het werk voor ons in deze tijd?
De colleges vinden plaats in een plenaire webinar-omgeving. Dit betekent dat alleen de interviewers en schrijvers in beeld zullen zijn. Wel heb je de mogelijkheid om vragen te stellen via de Q&A-box en via de chat te reageren op vragen van de sprekers.
Het programma
27 februari: Rob van Essen over Eva van Carry van Bruggen
19 maart: Ilja Pfeijffer over Berg van Licht van Louis Couperus
16 april: Anya Niewierra over Het parfum van Patrick Süskind
14 mei: Özcan Akyol over
11 juni: Babs Gons over De straat van Ann Petry
9 juli: Bregje Hofstede over Housekeeping van Marilynne Robinson
Praktische informatie
Voertaal: Nederlands
Soort: 6-delige online boekenclub
Lesdata: Dinsdag 27 feb, 19 maart, 16 april, 14 mei, 11 juni, 9 juli
Tijd: 20:00 – 21:15
Locatie:Zoom
Terugkijken: De dag na ieder college ontvang je de opname van het college in de mail. Deze is tot 2 weken na de laatste sessie te bekijken
Tijdsduur: 6 avonden, 75 minuten per avond.
Voorkennis: Niet vereist
Huiswerk: Natuurlijk het lezen van de boeken!
Tickets
Early-bird-ticket: € 95,-
Ticket voor online reeks: € 110,-
Het boekenpakket: Kosten volgen (optioneel)
Het boekenpakket bestellen? Lees dan snel verder.
(Tuesday) 20:00 - 21:30
School of life
onlin