You Are Viewing

A Blog Post

Kamera Kultura

  • 12 maart 2019
  • By
  • In
  • No Comments

Sluit maart af met Kamera Kultura in Het Nutshuis! Inspirerende gesprekken, pakkende optredens, een verse en verrassende brunch van Juni Café en een betrokken presentator: Jellie Brouwer (bekend van NTR Kunststof).
Waarom heeft Nederland niet veel eerder een helpende hand uitgestoken? De rechtszaak van de ‘weduwen van Rawagede’ roept deze vraag onmiddellijk op. Op 9 december 1947 executeerden Nederlandse militairen 431 mannen in het dorpje Rawagede op West-Java. Nederland hulde zich vervolgens decennialang in stilzwijgen. Tot 2009, toen een aantal inmiddels hoogbejaarde weduwen de Nederlandse Staat aanklaagden. Fotograaf Suzanne Liem portretteerde de procederende vrouwen, die hun zaak wonnen en ook weduwen uit Sulawesi de kracht gaven om hun recht te zoeken. Haar werk maakt deel uit van de tentoonstelling Indo, Indië, Indonesië: Door de ogen van generatie NU, die t/m 6 mei te zien is in Het Nutshuis. Jellie gaat met Suzanne in gesprek over dit project en haar nieuwe plannen.
Direct, verstaanbaar, gericht op het publiek: in your face. Deze termen gelden zonder meer voor het genre Spoken Word. “Het idee dat jongeren en literatuur niet van harte samengaan mag nu echt wel in de prullenbak”. Aldus Babs Gons, de ‘grande dame’ van het Spoken Word. Op vele podia in binnen- en buitenland brengt de Amsterdamse schrijver, performer en theatermaker haar zelfgeschreven verhalen tot leven. Op de laatste dag van maart verrast zij het Kamera Kultura-publiek met een onvervalste voordracht.
Muziek komt deze aflevering van twee bevlogen mannen die uitblinken op accordeon en gitaar: de Jolly Mangos. Sander Kuin en Coen Gulcher trokken hun muzikale spoor al door vele landen, van Italië tot Colombia. Overal waar ze spelen zoeken ze de lokale muziek op. Hierdoor zijn de verschillende invloeden van over de hele wereld in hun repertoire terug te horen. We kunnen nu proberen om die aanstekelijke sound te omschrijven, maar veel leuker is het om er zelf naar te luisteren. Dat kan, in deze documentaire Bon Ami én natuurlijk op 31 maart in Het Nutshuis!
TIJD
zondag 31 maart 11:00 – zondag 31 maart 13:00